Historie

Het hotel droeg de naam van de familie Bussemaker die in de 19de eeuw vanuit het Duitse Emlichheim de grens overtrok en zich ook in Exloo vestigde. Rond 1880 dreef Johannes B. T. Bussemaker daar een toen ook al wijd en zijd bekend hotel. Het bijzondere was, dat op de bovenverdieping de afdeling Administratie van de gemeente Odoorn zetelde.

In de middag van 29 april 1884 werd Exloo getroffen door een ramp van ongekende omvang. Er brak een brand uit waarin niet minder dan achttien gebouwen verloren gingen. Daaronder ook hotel Bussemaker. Hierbij ging tevens het gemeentearchief verloren aangezien het gemeentehuis sinds 1870 was ondergebracht in Bussemaker. Het hotel werd nog datzelfde jaar herbouwd. Ook de ambtenaren der gemeente keerden er terug.

Dat veranderde toen in 1903 een nieuw gemeentehuis werd gebouwd, tegenover Bussemaker. De bouwgrond was een cadeautje van de hotelier, die zo voorkwam dat het gemeentehuis naar een ander dorp verdween en hij zijn klandizie kwijtraakte. Bussemaker was overigens de schoonvader van ambtenaar Albert Vriend die het later nog tot burgemeester van Odoorn bracht.

In 1943 kraaide wederom de rode haan in Exloo: het gemeentehuis ging in vlammen op. En weer had dit ook voor Bussemaker gevolgen, positieve deze keer, want de gemeentelijke Administratie keerde voor een reeks van jaren terug in het hotel.
In 1928 kwam het hotel in handen van de familie Cats, die het pand ingrijpend verbouwde en onder meer voorzag van een grote feestzaal.
Bekend was in die tijd ook de speeltuin achter het hotel. Diverse eigenaren (Eggens, Van Tongeren, Luik) volgden elkaar op totdat in 1980 Jan en Aaljo Tuin het hotel betrokken.

Zij gingen, als jonge twintigers, vol enthousiasme aan de slag en renoveerden in 1982 alle hotelkamers en de feestzaal. Jaren later, in 1997, werd het volledige hotel grondig verbouwd. Toen kwam de Grand-café stijl van nu tevoorschijn. Rond die tijd werd ook het gemeentehuis aan de overkant ingrijpend verbouwd en uitgebreid.
Op 29 oktober 2002 ging het opnieuw mis met Bussemaker. Een felle brand verwoestte het hele hotel. Meteen werden er plannen gemaakt voor nieuwbouw, het kon niet afgelopen zijn met Bussemaker. De schouders werden eronder gezet en precies een jaar later werd een nieuw pand geopend. Dit keer geen hotel, maar een Diner-Café.

Tot op de dag van vandaag staat het echtpaar Tuin, met hun team, nog steeds garant voor dezelfde gastvrijheid waar het in de 19de eeuw mee begon. Zij maakten het tot wat het nu is: een drukbeklante, sfeerrijke pleisterplaats met een uitstraling tot ver buiten Exloo.

Neem contact met ons op:

Contact

Diner-Cafe Bussemaker
Zuiderhoofdstraat 1
7875 BW Exloo
Nederland
0591 549063
exloo@bussemaker.nl